همانگونه که میدانیم باز و بسته شدن پی در پی و مکرر درهای سالن های بزرگ با کاربریانبار و یا صنعتی به جهت ورود و خروج مواد اولیه و محصولات تولیدی منجر به ورود حجم بالایی از هوای سرد بیرون به داخل سالن میگردد. به عبارتی دیگر به جهت ماهیت و کاربری اینگونه سالنها، اتلاف انرژی بسیار بالا میباشد. به منظور تامین گرمایش در انبارها و سالنهای بزرگ با حداقل مصرف انرژی نمیتوان از روشهای سنتی و قدیمی مانند بخاری صنعتی و یونیت هیتر ها که بر مبنای مدل جابجایی هوای گرم کار میکنند استفاده نمود. در این روش هوای گرم به جهت سبک بودن در نقاط نزدیک به سقف جمع شده و با باز شدن درها هوای گرم به سمت بیرون هدایت میشود. به منظور مقابله با این مشکل، میبایست از روشهای نوین همچون سامانه های تامین گرمایش تابشی بهره برد.

مزایای تامین گرمایش انبار با گرماتاب
یکی از مزایای استفاده از دستگاه گرماتاب در انبار، امکان تأمین گرمایش منطقهای یا موضعی می باشد. عدم نیاز به تامین گرمایش کل سالن انبار معمولا یکی از مواردی است که با سیستمهای قدیمی نمیتوان مرتفع نمود. در انبارها معمولا افراد و کارمکنان فقط در بخش کاردکس نویسی یا بار اندازها حضور دائمی دارند. از اینرو با استفاده از دستگاه گرمایش تابشی سقفی گرماتاب، میتوان تامین گرمایش را به صورت موضعی محقق نمود. این قابلیت ضمن تامین گرمایش مطلوب در مکانهای مورد نظر، منجر به کاهش قابل توجه هزینههای انرژی مصرفی و جلوگیری از اتلاف بالای انرژی مصرفی خواهد شد. از سوی دیگر در بسیاری از انبارها گرم شدن کالای انبارشده موجب بروز مشکلاتی خواهد شد؛ از این رو نیازی نیست که کل مساحت و حجم هوای داخل سالن تحت پوشش گرمایش قرار داده شود و کافی است دستگاهها در فواصل قفسه بندی کالای انبارشده و در محل تجمع و تردد کارکنان قرار داده شود که موجب کاهش هزینههای سرمایه گذاری اولیه، هزینه های انرژی، عدم اشغال فضای فیزیکیو هزینه نگهداری و تعمیرات خواهد شد.
تاثیر گرماتاب بر عدم زنگ زدگی فولاد در انبار
زنگ زدگی قطعات فولادی در انبارهای مواد اولیه و انبار قطعات نیمه ساخته و بسیاری فضاهای دیگر همواره یکی از مشکلات واحدهای صنعتی میباشد. بخار آب موجود در هوا باعث زنگ زدگی قطعات فولادی در انبارها و سالن های صنعتی می گردد. بدین ترتیب که رطوبت موجود در هوا روی سطوح سرد فولاد متراکم شده و ایجاد زنگ زدگی می کند. برای جلوگیری از زنگ زدگی دو روش متداول می باشد.
- کاهش رطوبت نسبی هوا از طریق گرم کردن
- رطوبت گیری از هوا (بدون گرم کردن هوا)
به دلیل وسعت انبارها، روش رطوبت گیری مقرون به صرفه نیست و کاهش رطوبت نسبی هوا با استفاده از روش سامانههای گرمایشی مناسب تر است.

زمانی که فولاد حفاظت نشده (زنگ پذیر) در مجاورت هوای آزاد قرار میگیرد فرایند اکسید شدن و به عبارتی دیگر، زنگ زدگی سطحی شروع می شود. شروع زنگ زدگی فولاد به جهت وجود بخار آب در هوا و همچنین وجود گازها و دودهای همراه آن که در جحم هوای انبار یا سوله صنعتی پراکنده است، میباشد. در انبار بخار آب بر روی سطح فولاد متراکم شده و با ترکیب SOموجود در هوا، زنگ زدگی آغاز می گردد، جالب است که حتی با میزان رطوبت نسبی بین ۶۵ الی ۷۰ درصد موجود در هوا آب تقطیر شده ای در سطوح قطعات فولادی دیده نمی شود. در این رابطه، زنگ زدگی با میزان رطوبت نسبی موجود در هوا به خوبی مشهود میباشد. حال اگر بتوانیم رطوبت نسبی موجود در هوا را با افزایش درجه حرارت هوا کاهش دهیم سرعت و میزان زنگ زدگی بر روی سطح فولاد نیز کاهش میابد. فرض کنیم درجهی حرارت هوای خارج ساختمان Cه ۱۶ و رطوبت نسبی هوا ۷۱ درصد باشد. حال اگر بتوانیم درجه حرارت هوا را 6 درجه سانتیگراد افزایش داده و به ۲۲درجه سانتیگراد برسانیم، رطوبت نسبی میتواند تا میزان ۵۰ درصد کاهش داده شود. رطوبت نسبی هوا با هر سامانهی گرمایشی در سالن قابل کاهش است اما در سامانه های گرمایشی که با هوای گرم کار می کنند، معمولا در جهی حرارت شیای قرار گرفته در محیط از درجه حرارت هوا پایین تر می باشد.برعکس در سامانه های گرمایش تابشی مانند دستگاه گرماتاب، دمای اشیای موجود در محیط از میزان دمای هوا بیشتر بوده و این امر از ایجاد نقطهی شبنم روی سطوح قطعات فولادی موجود در سالن انبار جلوگیری می نماید. از اینرو میزان اکسید شدن و زنگ زدگی سطوح قطعات فولادی در انبار با استفاده از بخاری تابشی گرماتاب بسیار کمتر میباشد.

در تامین گرمایش به روش انتقال حرارت تابشی، جهت تبادل دما برعکس بوده و انتقال حرارت از اشیایی که سطوح آنها از طریق جذب امواج تابشی گرم شده اند، به هوای سرد صورت می گیرد. این امر به این جهت است که که سطوح در معرض تابش، درجه حرارت بالاتری نسبت به هوای پیرامون خود دارند.
درجه حرارت سطوح فلزی در معرض تابش با توجه به میزان فاصله آنها تا بخاری یا هیتر سقفی تابشی گرماتاب، بین 4 الی 5 درجه سانتیگراد بیش از دمای هوای داخل سالن می باشد. این اختلاف دما فقط در سطوح اجسامی که در معرض تابش قرار دارند مشهود میباشد. در سطوح فوقانی قطعات فولادی رطوبت نسبی، پایین تر از رطوبت نسبی داخل انبار خواهد بود. زمانی که درجه ی حرارت سطح فلز به میزان 2 درجه سانتیگراد گرمتر از هوای اطراف خود باشد، رطوبت نسبی هوای نزدیک به فلز، 44 درصد رطوبت نسبی هوای محیط میگردد. بنابراین در سامانه های گرمایش تابشی در دمای هوای یکسان، رطوبت نسبی در نزدیکی سطح فلز کمتر از رطوبت نسبی آن در سامانه های هوای گرم خواهد بود و با توجه به حجم بزرگ انبارها، پایین بودن درجه ی حرارت هوا به مفهوم کاهش هزینه های سوخت مصرفی خواهد بود .
به طور مثال در کارخانه ای با مساحت ۴۷۳۰ متر مربع و 70800متر مکعب حجم هوای داخل سالن، وقتی میزان حرارت هوا 10 درجه افزایش میابد، رطوبت نسبی هوا 4/2 درصد کمتر میشود. از اینرو با افزایش 2/5 درجه سانتیگراد هوای سالن، میتوان میزان رطوبت نسبی را اندازه ۱۰ درصد کاهش داد.
نتیجه گیری مهم آن است که با استفاده از انتقال حرارت تابشی میتوان علاوه بر کاهش رطوبت هوای محیط و جلوگیری از زنگ زدگی سطوح فلزی و فولادی، میتوان هزینه های سوخت مصرفی حاصل از تامین گرمایش هوای سالن انبار را به صورت قابل توجهی کاهش داد.

بدون نظر