همانگونه که میدانیم تامین گرمایش سالنهای مرتبط با نگهداری ماشین آلات آتش نشانی با توجه به بزرگ بودن محیط و اینکه درب های سالن عموما باز میباشد همواره دشوار بوده و مشکلاتی را نیز در ایام سرد سال ایجاد مینماید. یکی از این اشکالات آن است که اگر گرمایش مناسبی در سالن تامین نشود در زمان روشن نمودن ماشین ها در ایام سرد سال به جهت یخ زدگی گازوئیل با دشواری و زمانبری همراه خواهد بود. از اینرو تامین گرمایش ایستگاههای آتش نشانی یکی از مهمترین چالشها محسوب می شود. در سالهای گذشته استفاده از تجهیزات گرمایش تابشی بسیاری از این مشکلات را حل نموده و تامین گرمایش مطلوب با راندمان بالا را مهیا نموده است. همچنین میتوان با استفاده از ترموستات دمای داخل سالن را تا میزان جلوگیری از یخ زدگی گازوئیل تنظیم نمود تا از این طریق اتلاف انرژی و هزینه های مصرف سوخت را نیز تا حدود بالایی ایجاد نمود.
ضرورت تامین گرمایش ایستگاه آتش نشانی
همانگونه که توضیح دادیم تأمین گرمایش بهینه در ایستگاههای آتش نشانی ضروری میباشد. تحقق این امر هم در تامین آسایش دمایی پرسنل کمک میکند هم در عملکرد تجهیزات و ماشین آلات آتش نشانی مهم و ضروری میباشد. سالن آتش نشانی معمولا به صورت سوله میباشد که علاوه بر بزرگ بودن آن، ارتفاع سقف نسبتا بالایی را نیز دارد.
وجود تجهیزات آتش نشانی شامل وسایل حفاظت فردی، شیلنگهای آتشنشانی و ماشین آلات مستقر در سالن آتشنشانی، میبایست در دمایی نگهداری شود که از یخ زدگی و همچنین افزایش رطوبت در آنها جلوگیری گردد.
از اینرو گرمایش ایستگاه آتش نشانی با استفاده از سامانه های گرمایشی مطلوب و بهینه میتواند مهم و بسیار موثر باشد. در سالنهای آتش نشانی حداقل یک ماشین آتش نشانی وجود دارد. همچنین فضایی جهت نگهداری وسایل و تجهیزات نیز موجود میباشد که در مواقع ضروری میبایست در کوتاه ترین زمان ممکن از آنها استفاده نمود.
تجهیزات گرمایشی جهت گرم نمودن ایستگاه آتش نشانی
انتخابهای مختلفی جهت تامین گرمایش ایستگاه آتش نشانی وجود دارد. جهت تامین گرمایش برای اینگونه فضاها راهکارهای گوناگونی وجود دارد. حال سوال این است که بهترین روش از نظر راندمان و ایمنی کدام روش میباشد. همچنین موضوع قیمت هر یک از سیستم ها نیز باید مورد آنالیز قرار گیرد.
- موتورخانه مرکزی
در این روش، میبایست با تجهیز یک موتورخانه مرکزی شامل بویلر و دیگ و تجهیزات مرتبط با موتورخانه، میبایست هوا را گرم و آن را به سالن منتقل نماییم. اشغال فضای فیزیکی، راندمان پایین، اتلاف بالای انرژی، هزینه نگهداری و تعمیرات از مهمترین معایب این روش میباشد. حال آنکه هزینه طراحی و اجرا نیز از سایر روشها بیشتر خواهد بود.
- بخاری تابشی سقفی
استفاده از سامانه های انتقال حرارت تابشی یکی دیگر از گزینه ها میباشد. این دستگاه در ارتفاع و زیر سقف سالن نصب میگردد. سرعت بالای و مدت زمان کوتاه در تامین گرمایش، هزینه نگهداری پایین، عدم اشغال فضای فیزیکی، عدم ایجاد جریان هوا در سالن، عدم نیاز به هزینه طراحی، نصب و راه اندازی رایگان و همچنین راندمان بالای حرارتی از مهمترین مزایای این روش میباشد. در ایران بهترین برند بخاری تابشی سقفی، تولیدات شرکت ایران مشعل با برند گرماتاب میباشد. مصرف انرژی این دستگاه گاز شهری میباشد.
این بخاری ها با روش انتقال حرارت تابشی و انتشار امواج مادون قرمز کار میکند. در ایستگاههای آتشنشانی، بخاری های تابشی لوله ای میتوانند به صورت موثری از یخ زدگی تجهیزات جلوگیری نمایند. این دستگاهها، با توجه به قابلیت تولید حرارت مستقیم و تابشی، میتوانند به آتشنشانان در ایجاد شرایط راحتی و کاهش سرمازدگی یاری رسانند.
در سالیان گذشته استفاده از سیستم گرمایش مرکزی و یا استفاده از بخاری های صنعتی و یا کارگاهی بیشتر سایر روشها مرسوم بوده است اما به بهره مندی از سیستمهای نوین و تکنولوژیهای روز، استفاده از بخاری های تابشی، مانند برند گرماتاب با استقبال روز افزون مواجه شده است.
- پکیج گازی
در این روش یک عدد پکیج در فضایی مناسب نصب میگردد. پکیج فوق آب را گرم نموده و به سمت رادیاتورهای چدنی یا آلومینیومی هدایت مینماید. با توجه به ارتفاع بلند سالن و تجمع گرمای تولیدی زیر سقف سالن به جهت سبک بودن هوای گرم، استفاه از این روش مقرون به صرفه نبوده و قابل توجیه نمیباشد. مصرف انرژی این تجهیزات معمولا گاز شهری با فشار گاز خانگی میباشد.
ش نیز شامل یک واحد کوچک و قابل حمل هست که میتواند در فضاهای کوچک و متوسط مانند سالن آتش نشانی استفاده گردد. این دستگاه معمولا شامل یک واحد گرمایشی و یک مبدل حرارتی است که از گاز طبیعی یا برق برای تامین گرما استفاده میکند.
- بخاری یا رادیاتور برقی
از روشهای دیگر تامین گرمایش در سالن آتش نشانی استفاده از بخاری یا رادیاتورهای برقی میباشد. مصرف بالای برق و همچنین بازدهی پایین این دستگاهها در فضاهایی با ارتفاع سقف بلند، عملا استفاده از این دستگاهها را ممکن و مقرون به صرفه نمیسازد.
- بخاری کارگاهی یا صنعتی
استفاده از این تجهیزات در قدیم و سالهای گذشته بسیار مرسوم بوده است. اشغال فضای فیزیکی، عدم یکنواختی در تامین گرمایش و اتلاف حرارتی بالا از معایب این دستگاهها میباشد. در این روش هوای گرم شده توسط مشعل بخاری در هوا پراکنده میشود. هوای گرم به دلیل سبک بودن زیر سقف تجمع می یابد. همچنین به جهت باز بودن مداوم درب ها ،هوای گرم از سالن خارج میگردد.
مزایای گرمایش تابشی در سالن آتش نشانی
نصب بخاری لوله ای تابشی سقفی در سالن یا ایستگاه آتش نشانی، با انتشار امواج تابشی، بسیاری از چالشهای تامین گرمایش در این محیط ها را مرتفع نموده است. با انتشار امواج تابشی در محیط، گرما بدون واسطه قرار گرفتن هوا به اجسام منتقل میگردد. استفاده از این تجهیزات گرمایشی موجب میگردد ابتدا کف سالن و اجسام گرم شود و سپس دمای هوا افزایش یابد. به طور واضح تر تامین گرمایش با انتقال امواج تابشی را میتوان در خورشید نظاره گر بود. هیترهای تابشی علاوه بر ایجاد گرما در سالن، تجهیزات و ماشینهای آتش نشانی را نیز گرم نگه میدارند که این امر برای بهرهوری و عملکرد بهتر آتشنشانان، مزیت بزرگی است. همچنین گرمای مورد نیاز سالن به صورت یکنواخت توسط دستگاه گرماتاب ایجاد شده و حرارت در سطح سالن افزایش میابد. بخاری تابشی لوله ای گرماتاب به صورت آویز سقف و یا بر روی دیوار نصب و راه اندازی میگردد.
خرید گرماتاب
متاسفانه بسیاری از شرکتهای تولید کننده بخاری لوله ای تابشی در کشور، محصولات خود را با برند گرماتاب معرفی مینمایند. دستگاههای تولیدی گاز سوز که نه استاندارد دارند و نه از کیفیت مطلوبی برخوردار میباشند. در این زمینه توصیه میگردد گرماتاب را تنها و تنها از شرکت ایران مشعل و یا نمایندگی های مجاز گرماتاب در سراسر کشور تهیه نمایید.
در خاتمه
گرم نمودن ایستگاه آتشنشانی یک نیازمندی مهم در سالنها و ایستگاه های آتش نشانی است. با استفاده از گرماتاب به راحتی میتوانید این مهم را با حداقل هزینه به انجام رسانید. جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما به شماره 09124884905 در ارتباط باشید.
بدون نظر